Perlukah diberi vitamin tambahan untuk kecerdasan otak ?


Salam, hari ni saya nak share satu blog yang ditulis oleh satu group of paediatricians yang banyak mengutarakan isu2 kesihatan bayi dan kanak… dan entry for today, http://doktorbudak.com/2013/09/06/perlukah-diberi-vitamin-tambahan-untuk-kecerdasan-otak/
sila la yea…

supplements_spoon_lg

Q:hai doc,baby saya berumur 1tahun 3 bulan. Perlukah baby diberi vitamin tambahan untuk kecerdasan otak. Sebab bila datang kerja ada kawan-kawan kata diaorang bagi  vitamin itu vitamin ini untuk bagi cerdik. Perlu atau tidak sebenarnya vitamin ini? Terima kasih. (Naz)

A:  Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Terima kasih sebab Puan mengutarakan soalan mengenai vitamin tambahan untuk kecederasan minda.

Puan,

Semua ibubapa mahu melihat anak-anak mereka sentiasa sihat dan dapat menjadi orang yang berguna dimasa hadapan. Dan sekarang kita sentiasa melihat pelbagai produk-produk kesihatan  di pasaran  yang dikatakan dapat membantu meningkatkan prestasi kanak-kanak dari segi aktiviti dan kecederasan. Produk-produk ini dikatakan mengandungi vitamin-vitamin dan mineral yang sangat berguna untuk tumbesaran dan memberikan badan yang sihat.

Tujuan artikal ini ditulis adalah bukan untuk menyokong atau menghalang ibubapa dari membeli produk-produk berkenaan, tapi sekadar memberi pendapat secara amnya mengenai persoalan yang diajukan di laman web doktor budak.

Majoriti pakar-pakar pemakanan bersetuju yang kanak-kanak tidak…

View original post 202 more words

Welcome Back


Hi… wahh berzaman2 tak update blog ni… aiseh… masa mula2 blog ni dicreate, tujuan nya adalah sbg catatan diary sepanjang persiapan menjelang hari perkahwinan.. tapi bila dah kawin langsung tak tau nak tulis apa… apa pun boleh start new fresh.. welcome back ayu… toceh toceh..

Cerita hari minggu


Orang kata kalau dah kahwin ni bukan saje kita kawin ngan suami kita, tapi kahwin ngan semua family dia… Berbaik dengan keluarga mertua ni kira kategori wajib laa.. So kita tak la rasa kekok bila bersama diorang. berbuat baik, ringan tulang tu dah semestinya. bukan nak suruh berlakon or jadi orang lain, cuma bila kita lakukan dengan ikhlas, mesti kita rasa seronok n bertambah sayang mcm kita sayang family sendiri.

Al-fatihah


Seorang lagi anak arwah Haji Alang Ismail kembali ke rahmatullah… Ayah Lang iaitu abang kepada mama. Walaupun bukan kematian yang mengejutkan kerana arwah mmg dah terlantar sakit tapi kesedihan tetap terasa. Lepas mama call je semalam bagitau berita tu, terus hati tak keruan nak balik ipoh ke idak ni… ye laaa dengan keadaan yang tak berapa sihat n bukan nye hari cuti pun esok, hati ni berbelah bagi. atlast buat keputusan balik jugak… pukul 4.30 dari KL smpi ipoh dah pukul 7.. ni gara2 ada lori terbabas yang menyebabkan sesak yang teruk pada susur jalan ke exit jelapang.
Sekarang ni dalam adik beradik mama yang lelaki hanya tinggal ayah uda n paksu… ayah lang n pak itam dan jugak makcik asiah dah tinggalkan kami semua.
1. mak yang
2. mak nyah
3. ayah lang
4. makcik asiah
5. ayah uda
6. mama
7. pak itam
8. acik mi
9. acik da
10. paksu
Al fatihah… semoga rohnya (Ayah Lang Hassan) dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam golongan orang2 yang soleh.. Amin

Recipe for Love


Masa berlalu begitu pantas. sudah sebulan kami bergelar suami isteri. Bila dah berkahwin, baru tahu nikmat perkahwinan tu sebenarnye. Perasaan yang tidak boleh diungkap oleh kata2. Pendek kata, seronok laa… Walaupun hidup berjauhan, ia tidak mengurangkan kasih sayang antara kami berdua. MUah mUah

A+ for Takteh Bridal


Hasil kerja yang sangat baik dari Takteh… tq all..

All By Myself.. :)


Cantik tak?? hehehe… Semua hantaran ni digubah sendiri oleh saya and of coz dibantu oleh Adek… hmm memang puas hati.








My New Episode


Bermula kehidupan saya sebagai seorang isteri… Walaupun tak mcm isteri2 yang lain, tapi saya tetap seorang isteri yang masih ada tanggungjawab terhadap suami. Jarak jauh bukan penghalang kasih sayang kami malah makin erat. Memang la ikutkan hati sedih sangat sebab baru kahwin dah berjauhan. Apa yang penting kepercayaan satu sama lain dan kasih sayang yang tak berbelah bagi. hmm rindunye kat sayang bucuk saya tu…

Yeayyy Dah Kahwin…


Lamanye tak update blog ni… cian dia… jgn marah ye.. bz ler… skang ni baru leh bermanja2 sikit.. huhu… wahhh tak sangka dah jadi isteri orang saya ni… tapi masih mcm bujang.. haha. nak buat mcm mana.. dah kitorang ni PJJ. apa nak buat. kena la terima. Harap2 segalanye dipermudahkan lepas ni. tak tertahan rasanye rindu ni. cewah. tapi semua yagn berlaku ada hikmahnye. kena la sabar sikit. mungkin ini yang terbaik buat masa ni. hanya Dia yang tahu apa yang terbaik untuk kita semua. dengan rindu yang membuak2 ni, diharap kasihsayang kami semakin bertambah2… makin hari bertambah sayang…. hmmm rindunye kat my hubby…

Ukur Baju di Badan Sendiri


Siap dah fitting kat taiping & Sg Petani… Boleh kata 80% puas hati dengan hasilnye. yang lagi 20% tu pendam je la. nak buat macam mana. Lagi nak dekat tarikh ni, lagi stress pulak. Harap semuanya berjalan lancar. hari2 sebelum tidor dah visualize apa yang akan jadi pada hari tu.. hmm bestnye… berangan je la kejenye…

Previous Older Entries

New Life, New Style, New Rules

- Nourul Wahab Depp -

We answer your questions on child health

IbuCergas.com

Tales of Ratu Sehari

BARELY SUPERMOMMY

The (mis)adventures of me coping with mommyhood and life..

Ayumieka's Blog

Tales of Ratu Sehari

Dunia Perkahwinan - Asam Garam Hidup Berkeluarga

Kompilasi artikel berguna untuk suami isteri, ibu bapa dan mereka yang bakal memasuki alam rumahtangga.